Zavedni in nezavedni um ter NLP

Nezavedni um ima večjo moč kot zavedni. Med njima je enak odnos kot med jezdecem in konjem, pri čemer je jezdec prispodoba za zavedni um, konj pa za nezavedno.

Kaj menite o odnosu med konjem s 500 kilogrami in človekom s 60 ali 70 kilogrami?

Kako človek upravlja s konjem, je prispodoba za odnos med našim zavednim in nezavednim umom. Če se dobro nauči voditi ter umerjati konja lahko na raznih tekmovanjih, npr. dresurnega  jahanja, prejme medaljo ali pokal, če tega ne zna in se kljub neznanju spravi na konja lahko kmalu konča na tleh s kašno buško ali še hujšo poškodbo.

Nezavedni um ima takšno moč in potencial kot ga ima konj v duetu med jezdecem in konjem. V primeru, da med obema ni dobre skladnosti se pojavijo težave, saj lahko konj zbezlja po svojem ali pa vrže jezdece s sebe. Takšna dinamika pa se zgodi tudi v človekom umu, če zavedni razum ne zna, zmore ali uspe upravljati z nezavednim umom. Ko prevzame nadzor nad dogajanjem nezavedni um se pojavijo težave kot so: strahovi, omejujoča prepričanja, impulzivno odzivanje z jezo, bojevitostjo, zamrznitev.

V trenutkih stresa, ko izgubimo sposobnost racionalnega upravljanja sami s a sabo lahko nezavedni um s svojo močjo ter impulzivnostjo povzroči nepopravljivo škodo, bolečine in obilico težav.

Da bi se med razumom in nezavednim umom vzpostavil konstruktiven odnos, kot se med jahačem in konjem, se moramo naučiti delati s svojim nezavednim in ga tudi izuriti, da nam dobro služi. To se lahko naučite na treningu NLP praktik, ki ga imam razpisanega 2 – 3 letno.

Imeti ”vajeti v rokah” za posameznika pomeni, da zna maksimalno povezati svoj logični um s podzavestjo, da bi s to povezavo lahko bolje upravljal s svojim življenjem, posredno, če je kdo vodja, pa tudi z življenji tistih, s katerimi je povezan kot odgovorna oseba. To povezavo lahko ljudje izjemno hitro in učinkovito izboljšamo ob uporabi načel, tehnik in metod nevrolingvističnega programiranja (mednarodna okrajšava je NLP).

Čeprav metoda NLP obstaja že 45 let, sem se z njo srečal šele pred 22 leti, leta 1997, ugotavljam pa, da mnogi ljudje, ki so že tako dolgo na svetu kot jaz, začudeno gledajo, ko jim omenim NLP. Mnogi pomislijo na stvar, ki se z mednarodno okrajšavo imenuje UFO (Unidentified flying object), v Sloveniji pa je to prevedeno v Neznani leteči predmet – NLP.

Med leti 2002 in 2006 sem zaključil standardne stopnje NLP Praktik, NLP Mojster praktik in NLP Trener. S temi osvojenimi znanji in certifikati sem se leta 2007 pričel ukvarjati s standardnimi NLP izobraževanji, od NLP diplome, NLP praktika do NLP mojster praktika ter poslovnimi izobraževanji za razvoj vodstvenih veščin. Zakaj sem se odločil, da pričnem NLP in ostale poslovne vsebine tudi poučevati? Ker imam rad raziskovanje in ker se je škoda učiti le zato, da bi samo jaz sam vedel nekaj novega, zakaj ne bi nekaj od tega imeli tudi še drugi. Znanje ima vrednost le, če se širi med uporabnike, ki jim predstavlja smisel in ga lahko uporabijo za izboljšanje svojega življenja. Moja strast je raziskovanje in povezovanje novih znanj z različnimi področji kar rezultira tudi s tremi knjigami, ki sem jih napisal in izdal od leta 2003 naprej.

Razumeti in upravljati svoje nezavedno pomeni, imeti vajeti v svojih rokah. Pomeni tudi, da ima življenje za posameznika smisel in da kot odrasla oseba nase prevzame 100% odgovornost za rezultate in za to kar se mu dogaja. Pri tem je NLP izjemno uporabna veščina.

Čeprav vas vsi NLP trenerji (na)učimo standardnih NLP tehnik in raznih strategij, je fokus na mojih izobraževanjih na tem, da se zavestno naučite razmišljati o sebi, svojih občutkih, svojem poslanstvu … Kdor želi razmeti in razvijati druge mora pred tem razumeti in razvijati sebe. Kot imam izkušnjo mnogim osebam NLP izobraževanja zaradi dela na sebi omogočijo, da lažje odkrijejo svojo osebno vizijo poslanstvo in strast do življenja. Vsi tega ne prepoznajo in odkrijejo že takoj na prvi stopnji NLP praktik, se pa ta proces zagotovo prične. Z jasno vizijo si ljudje lažje postavljamo smiselne in zadovoljujoče cilje. Lažje nam je, ko ugotovimo, kaj je naš glavni življenjski projekt. Kaj je to, za kar želim živeti in koncu tudi spokojno, zadovoljno in z mirno vestjo umreti.

Če razmišljate o udeležbi na standardnem treningu NLP praktiku, vas vabim, da se mi pridružite na katerem od aktualnih NLP treningih: https://www.vodja.si/nlp-praktik/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja