Spremembe in SMISEL

spremembe in smisel

Spremembe so kompleksen proces, pri katerem potrebujete podjetje novo znanje. Nujen del pri uvajanju sprememb je učenje. Brez novega znanja spremembe niso možne. Pri učenju gre za nekaj več, kot pa samo za povečevanje strokovnega znanja, temveč je pomembno tudi učenje o novih procesih, o načinih komunikacije, o ekipnem in teamskem delu, upravljanju s konfliktnimi situacijami in osebami, o oblikovanju poslanstva, vizije, vrednot ter o postavljanju in doseganju  ciljev … Mimogrede, kako si postaviti dobro oblikovane cilje lahko spoznate tudi na treningu NLP Praktik. 

Če pričakujete, da se naj delavci pričnejo delovnih opravil lotevati drugače, jih morate pred tem vsega, kar naj bo novo in drugačno, naučiti. A to je daleč od tega, da bi to bilo lahko ali enostavno. Pričakujete lahko upor in ignoriranje novih pravil ter delovnih postopkov.

Ljudje smo se pripravljeni spremeniti, ko imamo na voljo zelo močan in konkreten razlog, zakaj točno naj opustimo nekaj starega. Da bi zaposleni pričeli  sodelovati pri uvajanju sprememb in novitet jih ne bodo premaknile ideje, kakšne koristi bo od spremembe in izboljšav imelo podjetje. Zaposlenih večinoma ne zanima kaj je dobro za podjetje, lastnike ali vodstvo. Zagotovo jih pa zanima, kaj je dobro za njih osebno. Kaj je čimbolj konkretno in čimbolj enostavno povezano z njihovimi interesi, pričakovanji, vrednotami, cilji, željami in strahovi.

Če jih želite motivirati za spremembe, vedno čimbolj jasno nagovarjajte njihove osebne čustvene koristi. Te koristi odlično predstavlja kratica KIJOT, ki pomeni:

Kaj Imam Jaz Od Tega?

Nagovarjajte njihova čustva in njihove osebne koristi. Zaposlene zanima, kar je koristno zanje osebno in ne, kar je koristno za vodjo ali za podjetje. Pri nagovarjanju izpostavite vrednote, motive in koristi, za katere se osebno strinjajo, da se jih tičejo.

Razumevanje lastnega SMISLA pa je koristno, da spoznate tudi pri sebi. Pri tem vam lahko zelo pomaga, vključitev v program NLP Praktik. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja