Kompetence

posted in: Zgodbe s poučnim značajem | 0

Odlične kompetence zaposlenih so želja vsakega delodajalca. Kaj vse bi dali, da bi lahko imeli v svoji sredini sodelavce, ki zmorejo opraviti svoje delo in naloge na meji čudeža. Takšne čudežne kompetence boste lahko prepoznali pri branju naslednje zgodbe.

Izjemne kompetence in vrhunsko mojstrstvo

V majhni vasici je bila gostilna, katere lastnik je imel izjemno moč v rokah. Bil je tako močan, da je bil sposoben iz suhe grude zemlje iztisniti zadnjo kapljico vode. Na to je bil zelo ponosen in se je rad postavljal s to svojo sposobnostjo. Nekega dne je v svoji gostilni namestil napis, da podari 1000 EUR tistemu, ki je sposoben iztisniti vsaj še kapljico tekočine iz limone, katero je pred tem on ožel oz. iz nje iztisnil sok. Minevali so tedni in meseci, a nihče se ni upal pomeriti z njim v tem izzivu.

Po kakšnem letu je v gostilno na kosilo prišel lepo urejen neznan moški. Ko je pojedel in plačal račun je opazil napis. Gostilničarju je predlagal, da se kompetencepomerita.

Gostilničar ga je premeril s pogledom in se nasmehnil. Možakar je bil povprečne postave in nič ni bilo videti, da bi bil močan. Vzel je eno od limon iz košare in jo nad pomivalnim koritom stisnil tako močno, da je je v njegovih rokah ostala le še suha lupina. Izročil jo je izzivalcu.

Ta jo je vzel v svojo dlan, pogledal gostilničarja v oči in jo brez kakšnega vidnega napora stisnil. Iz suhe lupine so pritekle še tri kapljice tekočine, lupina pa se je spremenila v prah. Gostilničar je izbuljil oči in rekel: »Ja, bravo! Čestitam!« Brez obotavljanja mu je izročil 1000 EUR. Nadaljeval je: »Ni ravno videti, da bi bili dvigalec uteži ali specialist kakšne druge discipline, kjer se pridobiva moč v rokah. Res sem radoveden, kako vam je to uspelo. Ste morda čarovnik?«

“Ne, nisem čarovnik, jaz sem davčni inšpektor.”

Ali je v zgodbi kakšen nauk?

Ne glede na diskusijo, ali je ta zgodba resnična ali izmišljena, opis za kompetence je očiten. Če človek svoje delo opravlja z vso predanostjo in odgovornostjo, je normalno, da so njegove kompetence za to delovno vlogo opazne tudi na področjih, ki niso direktno povezane z njihovim osnovnim delom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja